Historisk høje elregninger har fået danskerne til at spare på strømmen. I mange husholdninger kan der være mange flere penge at spare ved at udskifte det gamle TV, men de fleste ved det ikke.
- Vores kunder er meget interesserede i, hvordan de sparer på elregningen i øjeblikket. De spørger ofte til, hvor stor en effekt det for eksempel har at slukke for fjernsynet frem for at bruge standbyfunktion, men hvad mange ikke ved er, at den mærkbare ændring ofte fås ved at skifte det gamle TV ud med et nyt, siger Jens Krogh, der er direktør for Panasonic Center kæden.
Frem til 2014 var Plasma-TV populære og solgte godt hos Panasonic Center, og ifølge Jens Krogh befinder den gamle TV-model sig stadig i mange danske hjem, selvom nyere og mere energivenlige modeller som LED og OLED har overtaget markedet.
Nyt G-mærke er bedre end gammelt C-mærke
Ønsker man at sænke strømforbruget, kan man vælge at udskifte det ældre fjernsyn. Og selvom energimærket umiddelbart ser ud til at være dårligere på den nye model på grund af ændringerne i energimærkningen, der blev indført i 2021, er der meget at spare.
Panasonic Center har sammenlignet tre 65 tommer-fjernsyn, som er tændt i fire timer om dagen. Beregningerne viser, at et ti år gammelt C-mærket Plasma-TV bruger 445 kilowatttimer om året, et nyt E-mærket LED-TV bruger 124 kilowatttimer, mens et nyt G-mærket OLED-TV bruger 150 kilowatttimer årligt. Omregner man det til kroner, koster det ved en strømpris på 5 kroner i gennemsnit 2225 kroner i strøm om året for det ældre Plasma-TV, mens årsprisen kun er 620 kroner for det nye LED-TV og 750 kroner for den nye OLED-model.
- Sidste år kom en ny energiskala, som betød, at alle fjernsyn fik et dårligere energimærke. Det har fået kunder til at tro, at nye fjernsyn, der har det nye energimærke, bruger mere strøm end de gamle. Faktum er dog, at et TV med den nye G-mærkning som regel bruger langt mindre strøm end et ti år gammelt TV med en bedre energimærkning, siger Jens Krogh.